In 30 jaar tijd is het aantal olifanten in Kenia verdubbeld

0
67

Tussen 1989 en nu is de olifantenpopulatie in Kenia meer dan verdubbeld. 

Ter gelegenheid van ‘Wereldolifantendag’ maakte het Kenya WIldlife Service op woensdag 12 augustus 2020 bekend dat het aantal olifanten in het land de afgelopen drie decennia meer dan verdubbeld is.

Kenya has a Conservation and Management Strategy of Elephant in place to guide elephant recovery strategies. I am…

Geplaatst door Kenya Wildlife Service op Woensdag 12 augustus 2020

In 1989 waren er slecht 16.000 olifanten in Kenia. In 2018 is het aantal gegroeid naar meer dan 34.000, liet KWS directeur John Waweru tijdens een bezoek aan het  Amboseli National Park weten. 

“In de afgelopen jaren zijn we erin geslaagd de stroperij in dit land te temmen”, zei de Keniaanse minister van Toerisme Najib Balala tegen verslaggevers tijdens het evenement. 

“Vandaag lanceren we ook de Magical Kenya-campagne voor het benoemen van olifanten, een jaarlijks festival met als doel geld in te zamelen voor de naamgeving, om het welzijn van de Rangers te ondersteunen”, zei Balala.

Het aantal gestroopte olifanten in Kenia in 2020 is aanzienlijk gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. Dit jaar waren het ‘slechts’ zeven, vergeleken met 34 olifanten in 2019 en 80 in 2018. 

Dit is natuurlijk verheugend nieuws, maar de cijfers van het hele continent vertellen een somber verhaal. In de jaren 70 waren er 1,3 miljoen olifanten in Afrika. Vandaag de dag wordt geschat dat minder dan 30.000 Afrikaanse olifanten in het wild leven. 

De voornaamste reden voor deze enorme daling is de stijging van stroperij, welke gedreven wordt door de vraag in Azië naar ivoor die in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt.