Leucisme

Leucisme is een aandoening die bij zowel mensen als dieren voorkomt. Het leidt tot een verminderde pigmentatie. De afwijking wordt vaak verward met albinisme, maar de twee zijn anders.

In het geval van albinisme is er sprake van een aangeboren gebrek van het pigment melanine in de haar of huid. Dit heeft als resultaat een gedeeltelijk of geheel witte huid. Ook rode ogen komen vaak voor. Omdat dit niet altijd het geval is, zijn albinisme en leucisme nog moeilijker uit elkaar te houden. 

Leucisme is een vermindering van alle types huidpigment, niet alleen melanine. Dit betekent ook dat er bij deze aandoening geen rode ogen voorkomen. Tevens zijn dieren meestal niet extra gevoelig voor zonlicht.

Het woord is af te leiden van het Griekse woord ‘’λευκὀς’ (leukós) dat ‘wit’ betekent.

Een dier met leucisme heeft een witte vacht, huid of verenkleed. In het wild zijn er verschillende diersoorten waargenomen met de afwijking, waaronder: giraffes, eekhoorns, leeuwen, kraaien, merels, paarden en orka’s.

Krokodil met leucisme in Sundarban (Soumyajit Nandy / CC BY-SA)

De wereldberoemde Moby Dick was geïnspireerd op bestaande potvissen met leucisme. Bij huisdieren komt leucisme relatief vaak voor bij goudvissen.   

Voor een dier in het wild kan een witte kleur moeilijkheden opleveren. Dieren zijn beter zichtbaar en kunnen zich daarom slechter verstoppen. Voor roofdieren wordt het moeilijker om te jagen en prooidieren vallen meer op. 

Witstaarthert met leucisme (U.S. Fish and Wildlife Service / Publiek domein)

Dit wil echter niet zeggen dat een dier met deze aandoening geen overlevingskans maakt. In augustus 2020 werd bijvoorbeeld een hele zeldzame orka met leucisme gespot die perfect in zijn pod gedijde.