Studie treft plasticdeeltjes aan bij 98 procent van onderzochte vissen in Amazone

0
97
luis deltreehd | Pixabay

Een studie vond gemiddeld zes plasticdeeltjes in het lichaam van 98 procent van de vissen die uit bronnen en beekjes van de Amazone kwamen.

De studie van de Universidade Federal do Pará (UFPA) trof in totaal 383 plasticdeeltjes aan, 201 in het maagdarmkanaal en 182 in kieuwen. Slechts een van de 68 vissen bevatte geen plastic, meldt de BBC

De inname van plastic kan tot de dood van deze vissen leiden. Het kan de voortplanting kan beïnvloeden met als gevolg een onevenwichtige voedselketen, met alle gevolgen vandien. Bovendien kan het synthetische materiaal uiteindelijk in het menselijk lichaam belanden.

UFPA

Een studie uit Nature, van juni 2017, schat dat er per jaar 39.000 ton plastic in de oceaan via de Amazone wordt gedumpt. De enorme rivier ontspringt in Peru en loopt door Ecuador, Colombia en Brazilië. 

Op 12 locaties, in het stroomgebied van de Guamá en Acará-Capim werden 14 vissoorten gevangen en geanalyseerd. 

Deze twee riviergebieden hebben geen rioolwaterzuivering. De beekjes en bronnen worden gebruikt zowel voor vrijetijdsbesteding als om afval te verwijderen.  

UFPA

Op deze plekken spelen deze kleinere vissen een fundamentele rol in het ecologische evenwicht. Ze vervullen bijvoorbeeld de rol als roofdieren voor insecten of dienen als voedsel voor kikkers. 

Als dit gevoelige evenwicht wordt aangetast, zou dit bijvoorbeeld een explosie van de muggenpopulatie kunnen betekenen, waardoor de verspreiding van ziektes in de hand wordt gewerkt. 

De oorsprong van het plastic moet nog bestudeerd worden, maar vermoed wordt dat het afkomstig is van kleding. Van alle plasticdeeltjes waren maar liefst 93 procent vezels. 

De groep onderzoekers pleit voor meer betrokkenheid en voorlichting van de lokale populatie en beter afvalbeheer. Zonder adequate regelgeving zal de hoeveelheid plastic alleen maar toenemen.