Verloren gewaande olifantspitsmuis na 50 jaar in Afrika herontdekt

0
71

Een piepklein zoogdier dat verwant is aan een olifant, maar zo klein is als een muis, waarvan werd aangenomen dat het uitgestorven was, blijkt 50 jaar later nog springlevend. 

Er bestaan 20 soorten springspitsmuizen. Ze worden ook olifantspitsmuizen, sengi’s of slurfspitsmuizen genoemd. De Somalische sengi (Elephantulus revoilii) is daarvan een van de meest geheimzinnigste, bericht de BBC

Alles wat men ervan wist, kwam van 39 opgezette exemplaren uit musea. Tijdens een wetenschappelijke expeditie in Djibouti werd het wezen echter levend en wel gevonden. 

De Somalische sengi is een van de 25 ‘meest gezochte verloren soorten’ van Global Wildlife Conservation. Echter, lokale inwoners hadden de soort nooit als ‘verloren’ beschouwd.

Nu is het ook wetenschappelijk bevestigd dat het diertje nog springlevend is. 

Global Wildlife Conservation

Steven Heritage, een onderzoekswetenschapper aan het Duke University Lemur Centre in Durham, lid van de expeditie, gaf aan het geweldig te vinden de soort „weer op de radar” te zetten. 

Hij vertelde aan de BBC: „We waren erg opgewonden en opgetogen toen we de eerste val openden met een olifantspitsmuis erin, een Somalische sengi.” Ze keken elkaar aan en “wisten dat het iets speciaals was.” 

Het team plaatste meer dan 1000 vallen op 12 locaties. Met een mengsel van pindakaas, havermout en gist werden de dieren gelokt. Ze vingen meteen een van de diertjes in de eerste val die ze in het droge, rotsachtige landschap van Djibouti zetten. 

In totaal zagen ze 12 sengi’s tijdens hun expeditie en namen ze de allereerste foto’s en video’s van levende Somalische olifantspitsmuizen. 

Global Wildlife Conservation

Gelukkig troffen de wetenschappers geen onmiddellijke bedreigingen aan voor de levensomgeving van de soort. De diertjes leven op een ontoegankelijke locatie, ver verwijderd van landbouw en andere menselijke activiteiten. 

Normaal gesproken moet er snel worden gehandeld als er een ‘verloren soort’ wordt herontdekt. Hier in dit specifieke geval lijken ze te floreren. 

In 2022 willen de wetenschappers een andere expeditie organiseren om de sengi’s van GPS-trackers te voorzien en hun gedrag en ecologie te bestuderen.